zaterdag 13 juli 2024

Saint-Leu, laatste rustplaats Lodewijk Napoleon en 2 van zijn zonen.


In 1804 verwierf Lodewijk Napoleon Bonaparte, broer van keizer Napoleon 1e, de toekomstige koning van Holland, de twee kastelen van Saint-Leu. Nadat hij de oudste had laten slopen, verhuisde hij met zijn jonge vrouw, Hortense de Beauharnais, naar het "benedenkasteel". Gelegen op de heuvel, zou het pand "een van de mooiste keizerlijke residenties" worden. Het kasteel, dat inmiddels verdwenen is, was omgeven door een park van meer dan 80 hectare. Vandaag de dag laten bewegwijzerde paden aan de rand van het bos wandelaars dromen van de keizerlijke tuin: "In de voetsporen van koningin Hortense".

Na haar scheiding van haar echtgenoot (die de titel "graaf van Saint-Leu" aannam) in 1810, behield koningin Hortense Saint-Leu, waar ze schitterende feesten gaf. In 1814 benoemde Lodewijk XVIII haar tot hertogin van Saint-Leu, maar in 1815, beschuldigd van het helpen voorbereiden van de terugkeer van Napoleon I, ging ze in ballingschap en moest ze Saint-Leu verlaten.

                                                                                   -----------

Het was in het stadje Saint-Leu in de Val d'Oise dat Louis Bonaparte, de toekomstige koning van Holland, zich in 1804 met zijn jonge vrouw, Hortense de Beauharnais, vestigde. Dankzij een schenking van 600.000 frank, genereus geschonken door zijn illustere broer Napoleon, liet Lodewijk de twee kastelen van Saint-Leu kopen. Nadat het oudste kasteel was afgebroken, woonde het jonge paar in het "benedenkasteel" in het midden van een betoverend park dat opnieuw was ontworpen door Berthault, de landschapsarchitect van Malmaison en Compiègne.

Na zijn troonsafstand in 1810 reisde Lodewijk door Europa onder de titel graaf van Saint-Leu voordat hij zich in Italië vestigde. Nadat hij getuige was geweest van de pogingen om de macht te grijpen door zijn jongste zoon, Lodewijk-Napoleon, de toekomstige Napoleon III, stierf Lodewijk in eenzaamheid op 25 juli 1846 in Livorno. In overeenstemming met zijn laatste wensen werd zijn lichaam teruggebracht naar de kerk van Saint-Leu om te rusten naast zijn twee andere zonen, Napoleon-Charles die stierf in 1807 en Napoleon-Louis die stierf in 1831. De stoffelijke resten van Charles Bonaparte, vader van Napoleon I en Lodewijk, werden ook naar Saint-Leu vervoerd. In 1951 trad ze toe tot de keizerlijke kapel van Ajaccio. Hoewel de nalatenschap van Lodewijk Bonaparte en Hortense nu volledig verdwenen is als gevolg van de verdeling en onderverdeling van het land, herbergt de kerk van Saint-Leu nog steeds de stoffelijke resten van de koning van Holland en zijn zonen. Kerk van Saint-Leu Saint-Gilles - Saint-Leu-la-Forêt - napoleon.org



Geen opmerkingen:

Een reactie posten