HORTENSE de BEAUHARNAIS

DAUGHTER OF AN EMPRESS
QUEEN OF HOLLAND
MOTHER OF AN EMPEROR

maandag 15 juli 2024

Beau portrait.

 



Belle séance de travail aujourd’hui à la bibliothèque Thiers dans des papiers de la reine Hortense, avec ce beau portrait d’elle en exil à Arenenberg en 1832

Mooie werksessie vandaag in de bibliotheek van Thiers over de papieren van koningin Hortense, met dit prachtige portret van haar in ballingschap in Arenenberg in 1832

zaterdag 13 juli 2024

Saint-Leu, laatste rustplaats Lodewijk Napoleon en 2 van zijn zonen.


In 1804 verwierf Lodewijk Napoleon Bonaparte, broer van keizer Napoleon 1e, de toekomstige koning van Holland, de twee kastelen van Saint-Leu. Nadat hij de oudste had laten slopen, verhuisde hij met zijn jonge vrouw, Hortense de Beauharnais, naar het "benedenkasteel". Gelegen op de heuvel, zou het pand "een van de mooiste keizerlijke residenties" worden. Het kasteel, dat inmiddels verdwenen is, was omgeven door een park van meer dan 80 hectare. Vandaag de dag laten bewegwijzerde paden aan de rand van het bos wandelaars dromen van de keizerlijke tuin: "In de voetsporen van koningin Hortense".

Na haar scheiding van haar echtgenoot (die de titel "graaf van Saint-Leu" aannam) in 1810, behield koningin Hortense Saint-Leu, waar ze schitterende feesten gaf. In 1814 benoemde Lodewijk XVIII haar tot hertogin van Saint-Leu, maar in 1815, beschuldigd van het helpen voorbereiden van de terugkeer van Napoleon I, ging ze in ballingschap en moest ze Saint-Leu verlaten.

                                                                                   -----------

Het was in het stadje Saint-Leu in de Val d'Oise dat Louis Bonaparte, de toekomstige koning van Holland, zich in 1804 met zijn jonge vrouw, Hortense de Beauharnais, vestigde. Dankzij een schenking van 600.000 frank, genereus geschonken door zijn illustere broer Napoleon, liet Lodewijk de twee kastelen van Saint-Leu kopen. Nadat het oudste kasteel was afgebroken, woonde het jonge paar in het "benedenkasteel" in het midden van een betoverend park dat opnieuw was ontworpen door Berthault, de landschapsarchitect van Malmaison en Compiègne.

Na zijn troonsafstand in 1810 reisde Lodewijk door Europa onder de titel graaf van Saint-Leu voordat hij zich in Italië vestigde. Nadat hij getuige was geweest van de pogingen om de macht te grijpen door zijn jongste zoon, Lodewijk-Napoleon, de toekomstige Napoleon III, stierf Lodewijk in eenzaamheid op 25 juli 1846 in Livorno. In overeenstemming met zijn laatste wensen werd zijn lichaam teruggebracht naar de kerk van Saint-Leu om te rusten naast zijn twee andere zonen, Napoleon-Charles die stierf in 1807 en Napoleon-Louis die stierf in 1831. De stoffelijke resten van Charles Bonaparte, vader van Napoleon I en Lodewijk, werden ook naar Saint-Leu vervoerd. In 1951 trad ze toe tot de keizerlijke kapel van Ajaccio. Hoewel de nalatenschap van Lodewijk Bonaparte en Hortense nu volledig verdwenen is als gevolg van de verdeling en onderverdeling van het land, herbergt de kerk van Saint-Leu nog steeds de stoffelijke resten van de koning van Holland en zijn zonen. Kerk van Saint-Leu Saint-Gilles - Saint-Leu-la-Forêt - napoleon.org



Adèle de Broc verdronk voor de ogen van haar vriendin koningin Hortense


Op 10 juni 1813 vond er een vreselijk ongeluk plaats in de Grésy-waterval, die de oorsprong was van de faam van de Gorges: barones Adèle de Broc verdronk voor de ogen van haar vriendin koningin Hortense. Deze laatste liet op de plaats van de tragedie een stèle oprichten die bezoekers uitnodigt voorzichtig te zijn met deze boodschap: "Hier stierf Madame la Baronne de Broc, 25 jaar oud, voor de ogen van haar vriend, op 10 juni 1813. O gij die deze plaatsen bezoekt, ga slechts met behoedzaamheid over deze afgronden: denk aan hen die u liefhebben!

 Lees verder: » sierrozhttps://www.gorgesdusierroz.fr/panorama/stele/

vrijdag 12 juli 2024

 Malmaison., De Tijdspiegel. Jaargang 43 - DBNL

Talisman van Josephine de Beauharnais.


Figuur 2. Felix Cottreau's portret uit 1834 van Hortense de Beauharnais, met de talisman met de voorkant naar buiten gericht. Deze scène zette de schijnwerpers op de talisman, die zeker nooit werd aangepast om als mantelsluiting te worden gedragen. Met dank aan Napoleon Museum Thurgau.

Mijn moeder was naar Aken gegaan om het water in te gaan.... De keizer werd bij zijn aankomst in de stad met het grootste enthousiasme ontvangen. De stad was hem dankbaar dat hij de relikwieën had teruggebracht die sinds Karel de Grote de glorie van Aix-la-Chapelle hadden gemaakt. Het kapittel en de stad meenden dat zij hun dankbaarheid niet beter konden bewijzen dan aan degene die zij als een nieuwe Karel de Grote beschouwden, een voorwerp aan te bieden dat aan hun glorieuze stichter had toebehoord. Het was een talisman die Karel de Grote altijd droeg in de strijd en die nog steeds aan zijn kraag werd gevonden toen zijn graf in het jaar werd geopend.... Al deze objecten bezit ik nog steeds.

Hortense was niet alleen de stiefdochter van Napoleon, maar ook de schoonzus van de keizer na haar huwelijk met Lodewijk Bonaparte, koning van Holland (r. 1806-1810). Als zodanig werd ze de bewaker van de Napoleontische erfenis.

Op landgoed Arenenberg aan het Bodenmeer in Zwitserland ontving Hortense veel bezoekers, waaronder Alexandre Dumas père (Baylac, 2016). In zijn boek Impressions de voyage en Suisse uit 1833, dat historische kronieken, een reisverslag en etnologische overwegingen bevat, beschrijft de grote schrijver het reliekschrijn. Dit is het eerste bekende gebruik van de term talisman voor dit object:

Het is nu de talisman van Karel de Grote; Deze talisman heeft een heel verhaal; Leen je oor. Toen het graf waarin de grote keizer was begraven in Aken werd geopend, werd zijn skelet gekleed in zijn Romeinse kleding en werd zijn talisman, die hem de overwinning bezorgde, aan zijn nek gehangen. Deze talisman was een stuk van het Ware Kruis dat hem door de keizerin was gestuurd. Het was ingesloten in een smaragd, en deze smaragd was met een ketting opgehangen aan een grote ring van goud. De burgers van Aix-la-Chapelle gaven het aan Napoleon toen hij hun stad binnenkwam, en Napoleon bond in 1813 deze ketting om de hals van koningin Hortense en bekende haar dat hij hem op de dag van Austerlitz en Wagram op zijn borst had gedragen, zoals Karel de Grote negenhonderd jaar geleden had gedaan.

Deze romantische beschrijving van de talisman door Dumas droeg bij aan het mysterie en de bekendheid ervan. Negentiende-eeuwse teksten over de oorsprong van de talisman moeten met de nodige voorzichtigheid worden bekeken, maar deze overtuigingen over het amulet werden gedeeld door de keizerlijke familie (Paléologue, 1928).

Het Napoleonmuseum in het kasteel van Arenenberg bewaart een portret uit 1834 van Felix Cottreau van koningin Hortense die het reliekschrijn als mantelsluiting "draagt" (figuur 2). In plaats van de ketting die we vandaag kennen, is het reliekschrijn dat op dit schilderij is afgebeeld verbonden met verschillende elementen, waaronder twee ovalen versierd met edelstenen en een mantelsluiting, een kledingsluiting die in de achttiende en negentiende eeuw veel werd gebruikt in plaats van knopen. Deze elementen zijn zeer zeker de vruchten van de verbeelding van de kunstenaar, aangezien geen enkele andere afbeelding of beschrijving van de talisman meldt dat deze werd aangepast om als mantelsluiting te worden gedragen, en aangezien de huidige regelmatige ketting voorkomt in de gravures van de vorige zeventiende en achttiende eeuw (zie opnieuw figuur 1). Lees verder: gia.edu/gems-gemology/spring-2019-talisman-charlemagne-new-historical-and-gemological-discoverie

dinsdag 2 juli 2024

 


PROVENANCE OF THE IMPERIAL SAPPHIRE PARURE

A cord in writing, found between the boxes of jewels, stated that these sapphire jewels were given to Grand Duchess Stephanie of Baden, by her cousin Hortense de Beauharnais, Queen of Holland.

Such an origin is very likely. In many paintings Queen Hortense of Holland, and her mother Empress Josephine, can be seen wearing precious belts. Furthermore, Hortense’s financial papers, which are kept in the Napoléon archive in Paris, give evidence of her fortune between 1817 and 1837, the year she passed away. They show that she left Paris in 1816 with little money, but a lot of jewellery.

royal-magazin.de/queen-hortense-holland-sapphire-parure-imperial-jewels-napoleon-bonaparte/

Chambre à coucher de la Reine Hortense à Rueil-Malmaison.

 


Chambre à coucher de la Reine Hortense à Rueil-Malmaison - Cartorum

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Mode

Mode

Mode

Totaal aantal pageviews