HORTENSE de BEAUHARNAIS

DAUGHTER OF AN EMPRESS
QUEEN OF HOLLAND
MOTHER OF AN EMPEROR

donderdag 2 september 2010

Lezing/presentatie door Thera Coppens

donderdag 2 september 2010 09:50

AMERONGEN - Thera Coppens, historisch schrijfster, geeft vrijdagavond 10 september een lezing met powerpoint-presentatie over Hortense, de vergeten koningin van Holland.

Deze lezing vindt plaats in de bibliotheek van Amerongen aan de vooravond van Open Monumentendag waarvan het thema dit jaar 'De smaak van de 19e eeuw' is.

Hortense de Beauharnais werd in 1787 als dochter van markies de Beauharnais in Parijs geboren. De Franse Revolutie maakte abrupt een einde aan de pruikentijd.

Hortenses vader verloor het hoofd onder de guillotine en na 1800 kreeg de wereld een ander aanzien. Het leven van Hortense werd sindsdien bepaald door de man die met haar moeder Joséphine trouwde: de Corsicaanse generaal Napoleon Bonaparte.

Keizerin Joséphine en haar dochter Hortense vormden het glanzend middelpunt van het keizerlijk hof.

Toen Hortense als gemalin van koning Lodewijk, de jongere broer van Napoleon, koningin van Holland werd (1806) namen adel en rijkere burgerij haar elegante hofstijl over. In het Paleis op de Dam waar ze haar laatste tragische zomer als koningin van Holland doorbracht, is haar empire-interieur in perfecte staat bewaard gebleven.
Na de val van Napoleon, die in de Slag bij Waterloo (1815) definitief werd verslagen, was er voor Hortense geen plaats meer in Frankrijk. Ze ging met haar kinderen in ballingschap en leidde een zwervend bestaan totdat ze zich vestigde in een kasteeltje aan de Bodensee: Slot Arenenberg. Daar heeft ze al haar artistieke en politieke talenten ontplooid.

Haar laatste levensdagen bracht ze door op haar smaakvolle kasteel aan de Bodensee waar ze in 1837 in bijzijn van haar zoon Louis Napoleon, de latere keizer Napoleon III, overleed.

Thera Coppens werd op 19 mei 1947 in Amsterdam geboren. Zij volgde daar een journalistieke (praktijk-) opleiding bij de Geïllustreerde Pers en specialiseerde zich in artikelen over geschiedenis en kunst. Ze debuteerde met gedichten in De Gids en korte TV spelen voor de AVRO. Ze woont sinds 1983 in Baarn met haar man Wim Hazeu. Daar is ook sinds 1988 haar Historisch Toerisme Bureau gevestigd.

'Hortense, de vergeten koningin van Holland' schreef ze in 2006; inmiddels is de zesde druk ervan bij uitgeverij Meulenhoff verschenen.

Kaarten à €5,- zijn vanaf heden verkrijgbaar in de bibliotheek.
Reserveren is ook mogelijk: via amerongen@rbzout.nl of telefonisch 0343-453587 begin_of_the_skype_highlighting 0343-453587 end_of_the_skype_highlighting.

Vrijdagavond 10 september:

19.00 uur: ontvangst met hapje en drankje

20.00 uur – 22.00 uur: lezing/presentatie door Thera Coppens incl. pauze

1 opmerking:

  1. König Louis soll im Moment der Grenzüberschreitung nach Holland gesagt haben: "Von jetzt an bin ich nicht mehr Franzose sondern Holländer." Er machte das kleine Land in seiner kurzen Regentschaft zu dem damals fortgeschrittensten Sozialstaat in Europa, wovon heute noch vieles zu erkennen ist. Hortense teilte seine Leidenschaft für Holland nicht so sehr. Mag sein aus ihrer unglücklichen Ehe mit ihm. Wie beliebt Louis im Volke war, zeigte sich bei seiner Beerdigung. Auch eine grosse Abordnung aus Holland geleitete ihn auf seinem letzten Weg.

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Mode

Mode

Mode

Totaal aantal pageviews